فهرست مطالب
مقدمه--8
فصل اول: مفهوم شناسی طب اسلامی و سنتی --11
اهمیت سلامتی و طب در اسلام --11
سخنان آیت الله حسن زاده آملی در زمینه طب و طبیب--12
مفاهیم طب اسلامی و سنتی --14
طب اسلامی --14
طب سنتی --16
طب سنتی ایران --16
تاریخچه طب سنتی ایران --17
دلایل لزوم احیای طب سنتی ایران --22
طب استعماری --25
فصل دوم: مزاج و انواع آن--28
دیدگاه کل نگر در طب اسلامی و سنتی--29
ارکان اربعه --30
اخلاط --32
چگونگی و مراحل تشکیل اخلاط در بدن --33
معادل اخلاط چهارگانه در طب رایج--33
مزاج--35
تعادل مزاج سلامتی—37
نشانه های کلی مزاج جبلی(ذاتی)--40
خصوصیات مزاج عارضی ( نشانه های غلبه اخلاط) --43
نشانه های مزاج صفراوی (گرم و خشک )--43
نشانه های مزاج دموی--44
نشانه های مزاج بلغمی ( سردو تر)--45
نشانه های مزاج سوداوی (سرد و خشک )--46
مزاج اعضای بدن --47
مزاج سنین یا مراحل مختلف عمر--47
مراج فصل ها --49
فصل سوم: تدابیر عام برای تعدیل مزاج --50
تدابیر فصل ها --51
1. فصل بهار --51
2. فصل تابستان --52
3. فصل پائیز --53
4. فصل زمستان --54
تدابیر غذا --55
تکات لازم در صرف غذا--56
اصول طبی مربوط به آب خوردن-59
تدابیر خواب و بیداری--61
تدابیر استفراغ و احتباس--63
تدابیر حرکت و سکون بدنی--67
تدابیر حرکت و سکون نفسانی--68
چند دستور بهداشتی مهم ( حمام ، نوره و مسواک )-70
فصل چهارم : تدابیر خاص برای هر مزاج --75
تدبیر مزاج گرم و خشک --76
تدبیر مزاج گرم و تر--78
تدبیر مزاج سرد و تر--80
تدبیر مزاج سرد و خشک --82
نتیجه گیری --85
منابع و مأخذ --86
مقدمه--8
فصل اول: مفهوم شناسی طب اسلامی و سنتی --11
اهمیت سلامتی و طب در اسلام --11
سخنان آیت الله حسن زاده آملی در زمینه طب و طبیب--12
مفاهیم طب اسلامی و سنتی --14
طب اسلامی --14
طب سنتی --16
طب سنتی ایران --16
تاریخچه طب سنتی ایران --17
دلایل لزوم احیای طب سنتی ایران --22
طب استعماری --25
فصل دوم: مزاج و انواع آن--28
دیدگاه کل نگر در طب اسلامی و سنتی--29
ارکان اربعه --30
اخلاط --32
چگونگی و مراحل تشکیل اخلاط در بدن --33
معادل اخلاط چهارگانه در طب رایج--33
مزاج--35
تعادل مزاج سلامتی—37
نشانه های کلی مزاج جبلی(ذاتی)--40
خصوصیات مزاج عارضی ( نشانه های غلبه اخلاط) --43
نشانه های مزاج صفراوی (گرم و خشک )--43
نشانه های مزاج دموی--44
نشانه های مزاج بلغمی ( سردو تر)--45
نشانه های مزاج سوداوی (سرد و خشک )--46
مزاج اعضای بدن --47
مزاج سنین یا مراحل مختلف عمر--47
مراج فصل ها --49
فصل سوم: تدابیر عام برای تعدیل مزاج --50
تدابیر فصل ها --51
1. فصل بهار --51
2. فصل تابستان --52
3. فصل پائیز --53
4. فصل زمستان --54
تدابیر غذا --55
تکات لازم در صرف غذا--56
اصول طبی مربوط به آب خوردن-59
تدابیر خواب و بیداری--61
تدابیر استفراغ و احتباس--63
تدابیر حرکت و سکون بدنی--67
تدابیر حرکت و سکون نفسانی--68
چند دستور بهداشتی مهم ( حمام ، نوره و مسواک )-70
فصل چهارم : تدابیر خاص برای هر مزاج --75
تدبیر مزاج گرم و خشک --76
تدبیر مزاج گرم و تر--78
تدبیر مزاج سرد و تر--80
تدبیر مزاج سرد و خشک --82
نتیجه گیری --85
منابع و مأخذ --86