مزاج و تعدیل آن از دیدگاه طب اسلامی و سنتی

شناسه نوشته : 8947

1392/09/24

تعداد بازدید : 1504

فهرست مطالب
مقدمه--8
فصل اول: مفهوم شناسی طب اسلامی و سنتی --11
اهمیت سلامتی و طب در اسلام --11
سخنان آیت الله حسن زاده آملی در زمینه طب و طبیب--12
مفاهیم طب اسلامی و سنتی --14
طب اسلامی --14
 طب سنتی --16
طب سنتی ایران --16
 تاریخچه طب سنتی ایران --17
 دلایل لزوم احیای طب سنتی ایران --22
طب استعماری --25
 فصل دوم: مزاج و انواع آن--28
دیدگاه کل نگر در طب اسلامی و سنتی--29
 ارکان اربعه --30
اخلاط --32
 چگونگی و مراحل تشکیل اخلاط در بدن --33
معادل اخلاط چهارگانه در طب رایج--33
مزاج--35
 تعادل مزاج  سلامتی—37
نشانه های کلی مزاج جبلی(ذاتی)--40
خصوصیات مزاج عارضی ( نشانه های غلبه اخلاط) --43
نشانه های مزاج صفراوی (گرم و خشک )--43
نشانه های  مزاج دموی--44
نشانه های مزاج بلغمی ( سردو تر)--45
نشانه های مزاج سوداوی (سرد و خشک )--46
مزاج اعضای بدن --47
 مزاج سنین یا مراحل مختلف عمر--47
مراج فصل ها --49
 فصل سوم: تدابیر عام برای تعدیل مزاج --50
تدابیر فصل ها --51
1.    فصل بهار --51
2.    فصل تابستان --52
3.     فصل پائیز --53
4.    فصل زمستان --54
تدابیر غذا --55
 تکات لازم در صرف غذا--56
 اصول طبی مربوط به آب خوردن-59
 تدابیر خواب و بیداری--61
 تدابیر استفراغ و احتباس--63
تدابیر حرکت و سکون بدنی--67
تدابیر حرکت و سکون نفسانی--68
 چند دستور بهداشتی مهم ( حمام ، نوره و مسواک )-70
 فصل چهارم : تدابیر خاص برای هر مزاج --75
تدبیر مزاج گرم و خشک --76
تدبیر مزاج گرم و تر--78
تدبیر مزاج سرد و تر--80
تدبیر مزاج سرد و خشک --82
 نتیجه گیری --85
 منابع و مأخذ --86