چكيده
کارآفرینی مفهومی است که همراه با خلقت بشر وجود داشته است و به فرآیند خلق ارزش جدید (معنوی یا مادی) از طریق یک تلاش متعهدانه با در نظر گرفتن ریسکهای ناشی ازآن اطلاق میشود. كارآفرين كسي است كه منابع، نيروي كار، مواد و ساير داراييها را با هم تركيب ميكند تا ارزش آنها را نسبت به قبل بيشتر نمايد. آیات قران و روایات فراوانی در توصیه به کار و کارآفرینی در جامعه وجود دارد. افراد کارآفرین از ویژگیهای بخصوصی نسبت به سایر افراد برخوردارند. خانواده اولین مکان پرورش این ویژگیها میباشد و ارتباط بسیار نزدیکی بین خانواده و کارافرینی در فرزندان وجود دارد. خانوادهها علاوه بر ایجاد روحیه کارآفرینی در فرزندان خود، بایستی کارافرینی در آنان را توسعه داده و به سرانجام برسانند.
ارزشهایی كه فرد در دوران كودكی و در دوران جامعهپذیری در نهاد خانواده درونی میكند، اساسیترین و مهمترین ارزشهای شكلدهنده شخصیت فرد هستند.
اگر اعتماد به نفس، پذیرش مخاطرهها (ریسكها)، خلق ایدههای نو و ارزش دانستن كار و تولید را بخشی از ویژگیهای افراد كارآفرین بدانیم، خانواده از هر نظر میتواند كانون اصلی پرورش چنین ویژگیهایی خانواده به عنوان کانونی برای رشد و پرورش اندیشه خودباوری، اعتماد به نفس و خودشکوفایی در فرزندان، نقش بسیار مؤثری در راه اندازی کسب و کار اقتصادی و توسعه فعالیت های شغلی در جامعه خواهد داشت.
کلید واژه ها: کارآفرینی، کار، اشتغال فرزندان، موانع کارآفرینی، کارآفرینی در قرآن
نتيجه گيري
کارآفرینی فرایندی اکتسابی است و خانواده در شکل گیری این فرایند نقش اساسی دارد. خانواده می تواند پویایی و تحرک را به عمق وجود افراد تحت نفوذ خود تزریق کند نقش خانواده به عنوان کانون ایجاد نوآوری و خلاقیت در افراد انکارناپذیر است.
فرهنگ آموزش کارآفرینی درخانواده هابا توجه به اصول ومعیارهایی که در آموزه های دینی بیان شده است از مهمترین اموری است که امروزه باید مورد توجه والدین قرار گیرد .بدلیل اینکه ويژگی هایی که در افراد خلاق جامعه وجود دارد درخانواده رشد پیدامی کند .بررسي ها نشان از آن دارد آموزش و تربيت فرزندان کارآفرين يک ضرورت براي توسعه کشور و کاهش نرخ بيکاري است.دراین راستا والدین باید با ویژگی های افراد خلاق آشنا شوند وآنهارا در فرزندان خود پرورش دهندبرای اینکه فرزندان ایشان در سنین جوانی آمادگی پذیرش شغلهایی که متناسب با علاقه ونياز جامعه است را داشته باشند .
فهرست منابع
1-قرآن کریم
2 - نهج البلاغه کلام امیرمومنان علی ع،محمد دشتی،منشور وحی ،1384
3-تفسیر المیزان ،محمد حسین طباطبائئسید محمد باقر موسوی همدانی، انتشارات اسلامی،قم،1388
4- سازوكارهاي توليد ملي،اسحاقي،سيد حسين،قم،مركز نشر ها جر،1391
5- ارزش وجایگاه کار در کلام وسیره عملی معصومین(ع)،عباس اسلامی ،تهران
6- ارزش وجایگاه کار در قران وعترت(ع)،رضا باقی زاده.،اراک
7- دكتر حسين خنيفر ،ماهانامه ي فرهنگي اجتماعي دانشجويي پُرسمان،تيرماه 1385،شماره ي 46
8- مقاله کارآفرينی به پشتوانه خانواده مريم بابی ،رروزنامه همشهری ،مهر 1384
9- باقری بهرام نقش خانواده درتوسعه کارافرینی، ،ماهنامه گزارش
10-کارافرینی به شیوه دکترعلی شاه حسینی،رضا یادگاری-مهشید سنایی فرد،جهان دانش1390
11-کارآفرینی گام به گام،کیا،محمد،تهران،سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی،1386
12-کارآفرینی ،فیروز چیوایی ،نشر دانش ،1382
13- توسعه کارافرینی، استاد دآتر محمود احمدپور، آبان ماه ١٣٨